Er du god på villrein som løper?

”Njaa, litt usikker der. ”

Usikker? Har du ikke prøvd?

”Prøvd og prøvd…. Jeg tar noen serier på leirduebanen hver høst. Tar 10-12 duer i hver serie.”

Når dua er 20 meter ute dekker haglsvermen din en sirkel med diameter ca 50 cm.

”Nå begynner du med den regninga di igjen. Hvor vil du hen?”

Husker du de spørreskjemaene på reinsjakta sist høst! Nå viser det seg at knapt 2 % hadde skutt på dyr som løp og 20% på dyr som gikk. Det gikk dårlig, spesielt på dyr som løp.

”Men ingen bruker hagle på reinsdyr?

Nei, men la oss ta en sammenligning. Dyra som løp ble påskudd fra 50 meter, og de som gikk fra 72 meter. Lungeområdet på en villrein dekkes av en sirkel på 20 cm og kula har en diameter på 7 millimeter.

”Og haglsvermen min hadde en diameter på 50 cm. Vil du vi skal gå over til å skyte villrein med hagle?

Slutt å tulle. Poenget er: Har du vansker med å ta leirduene med en haglsverm på 50 cm, så bør du skjønne at du ikke skal skyte på villrein som løper med en kule med diameter 7 mm. En god leirdueskytter har mange tusen treningsskudd bak seg. Hvor mange har du?

”På løpende elg? Ingen. Men så skyter jeg heller ikke på villrein som løper.”

Da er du typisk gjennomsnitt. Svært få av villreinjegerne i fjor hadde trent på løpende elg, men så ble det omtrent ikke skutt mot villrein som løper. Men elgjegere som har mer enn 299 skudd mot ”løpende elg», de har mye færre bom og skadeskudd enn andre jegere.

”Det er vei ikke akkurat noen sensasjon, at du skyter bedre etter mye trening. Det er vel derfor vi sitter her på skytebanen. Var det noe mer kaffe?”

Jeg har regna litt på det med villrein i fart.

”Begynner du nå igjen.”

Dytt ei skive i kjeften og hør etter. Nå har vi jakta villrein sammen i 15 år, og enda har ikke du skutt på en villrein som løper. Om 14 dager er det på igjen. Sett at det er siste dagen og du er simletom. Der kommer simla i trav over en myr og kortet ditt skriker etter en felling. Hva gjør du da.

”Det kommer an på.”

Kommer an på hva?

”Skuddavstand? Om jeg føler meg sikker?”

Følelser er bra, men kanskje ikke akkurat i denne situasjonen. Du er god på dyr i ro med breisida til. Jeg kjenner ingen som er bedre med raske lungeskudd enn deg. Der har du god automatikk.

”Automatikk?”

Du har ikke mye tid til vurdering i det glimtet der dyret er skyteklart. Da må du ha trena inn det du skal gjøre på forhånd. Du har trena inn en automatikk som setter siktekorset rett i lungeområdet og trekker av.

”Nettopp, der er jeg god. Jeg er mye raskere på en serie enn du.”

Sett at dyret traver med breisida til på 50 meter. Du sikter midt i lungeområdet og trekker av.”

”Ja og så”

Før kula når fram har dyret beveget seg 32 cm. Vomskudd?

”Har du regna ut det og?”

Nei den utregningen har NJFF gjort.

”Da holder jeg bare 32 cm foran lungeområdet!”

Det var det med automatikken da. Synes du nettopp sa at du aldri har skutt mot ”løpende elg”. Jeg tipper at det kreves noen hundre skudd mot bevegelig mål før du har trena inn en egen automatikk du kan bruke mot villrein i trav. Tror vi dropper skudd mot villrein i trav i høst.

”Men hva med villrein som går? Litt utpå dagen er de så lei jegere at de er på trekk hele tiden.”

Det kommer an på…

”Kommer an på hva?”

Begynner du og nå. Vi går heller inn og skyter et par serier til før vi tar kvelden.

Kanskje flere av oss skulle tatt en diskusjon om skudd mot dyr i fart? Halvparten av alle elger som skytes er i fart. Mange av de løper, særlig under drivjakt. Når kan en etter din mening skyte mot dyr som løper? Hvem kan gjøre det og i hvilke skuddsituasjoner.