Nakkeskudd for å spare kjøtt?

I alle Bedre Jaktundersøkelsene er det noen jegere som foretrekker å skyte mot nakke. Det gjør de selv om dyret står på tvers og lungeområdet er fritt. Hvorfor i all verden?

I noen år  har jeg reist rundt og hatt kurs om hjorteviltjakt. Etter en tids nøling fra kursdeltagerne kommer det fra en eller annen jeger:»For å spare kjøtt.» Deretter blir det litt usikker fliring blandt kursdeltagerne.

Inne i nakken går nakkesøylen, og inni den går sentralnerven. Treffer du den med en kule høyt oppe i nakken dør trolig hjortedyret øyeblikkelig. Treffer du lengre ned i nakken lammes dyret, men lever. Det kan se dødt ut, men du må bruke kniven eller skyte avlivingsskudd!!

Utapå er det hår og inni er nakkesøylen. Du står utenfor,- og ser bare hår. Nakken er brei, mens nakkesøylen er smal. For å treffe nakkesøylen må du vite hvor den går. Jeg viser kursdeltagerne bilde av en elgnakke på veggen. Det er et rødpunkt oppe, midt på og nede på nakkesøylen. Så tar vi håndsopprekking. Vanligvis plasserer 2/3 av kursdeltagerne nakkesøylen feil. Slikt kan gi mye kjøttsår og avskutte luftrør og spiserør.

Men hvor brei er nakkesøylen? Jeg har målt på elg, villrein og rådyr. Du kan selv se på bildene under.

Nakkesøyle elg

Nakke elg

Over nakkesøylen går den store nakkesenen. Selve nakkesøylen er ca 7 cm på denne litt store 1 1/2 åringen.

Nakkesøyle villreinbukk 60 kg

Nakke reinsdyr

Det som er over fyrstikkesken er nakketagger. Selve nakkesøylen er knapt breiere enn 6 cm.

Ryggsøyle rådyrkje i oktober

Rygg rådyrkje

Her ser du at ryggsøylen er ca 2 cm. Nakkesøylen er trolig ørlite granne breiere.

Nakkesøylen på hjort og villrein er omtrent så brei som tieren på en hundremeterskive. På rådyr tilsvarer den innertieren, og på en storvokst elg må du ha skyteferdighet tilsvarende 9,6.

Fest geværet ditt i en skytebenk og send avgårde fem skudd.  Da finner du vanligvis fem hull i skiva og ikke ett. Geværet sprer treffene litt av seg selv. Ofte er hullene 3-5 centimeter fra hverandre. Dette kalles geværets egenspredning.

Du sikter midt på nakkesøylen på en voksen hjort. Da har du tre centimeter å gå på oppover og tre centimeter nedover. Egenspredningen på rifla di er trolig større enn dette. Men for all del. Registrer resultatene dine fra øvelsesskytinga. Hvor stor prosentandel av skuddene sitter i tieren? Sitter 95 av 100 i tieren har du i det minste dokumentert  god nok skyteferdighet. Sendt gjerne inn bildet ditt av skiva til meg.

«For å spare kjøtt». Er det greit å risikere skadeskudd for å spare kjøtt? Sparer en kjøtt? Jeg bruker å spørre jegerne om det. En kilo? forslår vanligvis en kursdeltager. Da gjør vi et tankeeksperiment. Slaktevekten på en hjortekolle er ca 50 kilo. Jeg sprer 50 hjortekoller ut over innmarka. Jegeren får beskjed om å felle alle med et nakkeskudd. Treffer han alle har han spart 50 kg kjøtt. Dersom han eller hun bommer på en, er jegeren 1 kg i minus. Tabber jegeren seg på to, er han eller  hun 51 kg i minus.

En knust nakkesøyle har spolert mye kjøtt. Og nakkekjøtt som er så godt! Jeg fyller gryta med nakkekjøtt, rå gulerøtter og rå løk. Deretter salter jeg og tømmer oppi en pose med sursildkrydder. Det står og trekker i en 4-5 timer. Da er kjøttet så mørt at det kan spises med sugerør. Kjøttet kan du deretter gi en kort runde oppunder grillelementene i ovnen. Og krafta lager du lys løksaus av…..

Et tips.

Er du god nok til å treffe nakkesøylen, så klarer du og å treffe mellom 4. og 5. ribbein på inn og utsiden. Da sparer du mye kjøtt da! Det gir bedre samvittighet og mindre å gjøre for ettersøksjegere!