Når lesing ikke gir læring

Rifla mi plukket ned for sesongpuss.

Trolig har 1 av 5 lesevansker. De gir oftest opp å lese en bruksanvisning. Det er heldigvis mange måter å lære på. Lesing er bare en av dem. Du lærer lite av å lese om noe du aldri har sett, kjent eller prøvd. Da trenger du bilder, video eller prøving i praksis. La oss gjøre et forsøk.

«La oss ta utgangspunkt i et gevær med boltmekanisme.  For høyreskyttere vil da hevarma som åpner sluttstykket være på høyre side av geværet. Alle rifler har en sikring. Den finner du vanligvis på samme side som hevarma, på kolbehalsen eller nede ved avtrekkerbøylen. Når rifla er sikret, kan du ikke åpne sluttstykket. Du må derfor avsikre geværet når du skal lade det eller ha en patron i kammeret. Når du er ferdig med denne prosedyren ender du med et ladd og usikret gevær. Skuddet går derfor dersom du kommer borti avtrekkeren. Du får det samme problemet når du skal tømme geværet. Da må geværet avsikres for at du skal få patronen ut av kammeret. Enda verre blir det dersom du fyller magasinet ovenfra. Da må du ta ladegrep for hver patron du skal ha ut. Heldigvis har noen gevær en trepunkts sikring. Du kan da åpne og lukke sluttstykket samtidig som geværet er sikret. Med sikringen i midtstilling kan du da fylle og tømme geværet mens avtrekkeren  er sikret. Etter at du har puttet patroner i geværet og lukket sluttstykket, skyver du sikringen et hakk til. Da er geværet sikret og du kan ikke løfte hevarma.» Osv 

Ga du opp teksten? Skjønner du mer av videoklippet under? Da skjønner du og hvorfor jeg har lagt inn så mange lyd og videoklipp i teorimateriellet til de som skal ta jegerkurset.

 

Er det mulig å lære jakt i et klasserom?

For mange år tilbake lærte en jakt ved å være med et familiemedlem. Men med sentraliseringen ble det mange som vokste opp uten jegere eller jaktmuligheter i nærområdet. Samfunnet ble etter hvert opptatt av at jakta må foregå på en sikker og human måte. Da ble det krav om jegerkurs og offentlig eksamen.

Du kan gå over flere kvadratkilometer uten å se ei rype. Hvor er de alle sammen? Hvor finner en hjorten og hvordan skal en komme så nær at en kan skyte? Hva skal en ha på seg en dag ute i kuling og sludd? Hvordan skal en bære våpenet når en jakter, og når skal en tømme det for ammunisjon? Og når bør en absolutt ikke skyte på ei rype eller en rein?

Mye av dette kan bare læres gjennom prøving og veiledning. Du kan lære mye i bøker og klasserom, men jaktferdigheter læres i terrenget. Helst skulle du hatt en veileder med deg det første året når du jakter.

Utfordringen på jegerkurset er å bringe kursdeltagerne så tett på praktisk jakt som mulig. Med kamera på geværet kan du bringe de så tett på praktisk jakt som mulig. I teorimateriellet til jegerkurset får se og høre om skuddsituasjoner jegerne har brukt, om skuddsituasjoner de ikke skulle ha brukt og om jaktsituasjoner der de holdet igjen

Ser du fjellrypa?