Hva skal du trene på?

Hjortejeger i utmark med stødig grep på geværet.

Minne sitter i musklene

Skyting handler om kroppskontroll. I det skuddet går skal mange muskler samhandle på en komplisert måte. Og det må skje helt likt hver gang. Om en muskel krangler, så kan geværpipen dras en millimeter til siden i det kula slippes. Og resultatet? Lungeskuddet ble et vomskudd!

Ta en kikk på skiskytterne. De kommer inn på standplass med over 200 i puls. Noen sekunder etterpå sitter skudda midt i skiva. Gjennom store mengder trening har de lært musklene hvordan de skal samarbeide. Hukommelsen sitter i musklene og ikke i hjernen. Når geværet løftes av ryggen går musklene automatisk i rett stilling for gode skudd.

Treff i tieren er sluttresultatet av muskel og pustkontroll. Derfor kan du ta det meste av muskeltreningen hjemme. Bruk klikkpatroner i geværet. Tren på rask muskelkontroll og gode avtrekk. Jeg er ofte på skytebanen. Der avtaler jeg med skyteleder at jeg kan sitte ved siden av standplass og skyte mot skivene med klikkpatron.

Hva skal du trene på?

Tren på det du har bruk for! Tren på de skytestillingene du bruker på jakt. Tren gjerne med det utstyret du bruker på jakt. Plutselig står dyret der, og da må muskler og utstyr være på plass like raskt som hos en skiskytter.

Johnny er leder av det lokale skytterlaget. Noen ganger kommer han innom og instruerer for deltagerne på jegerkurset. I videoen under gir han tips om liggende skytestilling.

Liggende stilling er vanligvis den stødigste stillingen. Trolig blir bare 6 % av elgene i Norge skutt fra liggende. Postene må være tilrettelagt dersom du skal skyte fra liggende. For jakta sin del er dette den stillingen du bør trene minst på.

I neste video viser Johnny sittende skytestilling.

Sittende skytestilling er den vanligste skytestillingen på jakt. Sittende stilling kombinert med støtte under forskjeftet gir svært stødige skudd. Mange eldre jegere med stiv nakke, rygg og kulemage skyter mye stødigere fra sittende stilling. Men da må de har trent i denne stillingen.

I neste video gir Johnny tips om stående skytestilling.

Dette er den vanskeligste skytestillingen. Her kreves større muskelstyrke og enda større muskelkontroll. Det skytes en del fra stående stilling på jakt. Ofte brukes skytestillingen mot dyr i fart. Da blir det mye bom,- og skadeskyting! For en middels hjortejeger vil et stående skudd mot stillestående hjort på hundre meter ha ca 50 % sjanse for å være dødelig.

Det hjelper mye dersom skytteren bruker skytestokk eller tofot. Under ettersøk må en ofte skyte oppfølgingsskudd eller avlivingsskudd fra stående. Ettersøksjeger kan ha stort behov for trening i denne stillingen.