Festmat fra fjord til fjell….

Viltbutikken

  • For deg som ikke er jeger men vil ha litt ekstra god mat…
  • For deg som vil gjøre kjæresten smøremyk en helgekveld…
  • For deg som vil gi et ekstra løft til noen som har fortjent det…
  • For deg som vil gi litt ufortjent omsorg til en som trenger det…
  • For deg som vil gi en gave…

Morroa slutter ikke med skuddet! Da begynner matlaginga! Dyret skal tømmes, flåes og skjæres ned. Og hele tiden må en tenke at dette skal jeg ha på egen tallerken. Da blir du nøyere med hygienen.

Jeg liker å stelle med fisk og kjøtt. Derfor laget jeg et mat og slakterom i det nye huset. Der har jeg 2.5 meter med stålbenk og 300 liter varmt vann. Rommet er godkjent som våtrom med sluk i gulvet og spyleslange. Det er godt med lys i taket og over benker. På gangen utenfor har jeg et kjølerom.

På slakterommet kan jeg kose meg i timevis og har musikk eller lydbok på øret. Og jeg kjenner en egen stolthet når godbitene er gryteklare og vakumpakket,- klar for innfrysing.

Men noen ganger blir det i meste laget både med jaktinga og matlaginga. Du skal holde på noen måneder for å spise opp flere brett med hjortepostei.

Heldigvis er det mange som kan tenke seg å kjøpe litt viltkjøtt. En kan få kjøpt hele eller deler av slakt og skjære det ned slik en ønsker selv. Eller en kan kjøpe det klart for ovn eller gryte.

Det svenske jegerforbundet har i flere år arbeidet for at andre enn jegere skal ha tilgang på viltkjøtt. I august 2020 skriver «Jakt og Fiske» om et tilsvarende prosjekt i Norge. Denne siden er et forsøk på å sjekke ut om det er marked for småsalg av vilkjøtt på Skålahalvøya.

Vakumpakket steik av elg, hjort og rådyr: Kr 300,- pr kg

Vakumpakket biff eller steikekjøtt av elg, hjort eller rådyr: Kr 300,- pr kg

Vakumpakket ytrefilet av elg, hjort eller rådyr: Kr 400.- pr kg

Vakumpakket malt kjøtt av elg, hjort eller rådyr. Kjøttet er malt en gang uten tilsetninger. Kr 150,- pr kg

Vakumpakket kokekjøtt av elg, hjort eller rådyr. Kjøttet er rikt på smak. La det trekke på ca 80 grader sammen med løk, gulerot, kålrot og andre grønnsaker og krydder i ca 4 timer. Da er kjøttet smøremykt. Lag saus av kraften. Kr 200.- pr kg

Vakumpakkede stekte karbonader av elg, hjort og rådyr. Viltkjøttet er tilsatt litt spekk, potetmel, egg, salt og krydder. Kr 180,- pr kg.

Viltpølse av malt kjøtt fra elg, hjort eller rådyr. Tilsatt ca 10 % spekk, løkpulver, salt, krydder, melk og kraft. Pølsene er kokt og vakumpakket. Kr 180,- pr kg.

Viltburgere av malt hjorteviltkjøtt, egg, salt, pepper og litt potetmel. Burgeren er ca 160 gram og vakumpakket i to og to. Steik i panne og etterstekt i steikovn. Kr 180,- pr kg.

Hjortepostei. Passer som pålegg, som varm lunsj eller kveldsrett. Inneholder malt hjortekjøtt, malt lever, litt svinespekk, salt og krydder. Ca 180 grams beger. Kr 30,- pr beger.

På bildet finner du kontaktinformasjon.

Enkle tips til bruk av viltkjøtt.

Viltsteiker en et godt utgangspunkt for både middag og pålegg. Du kan ha olje og litt smør i steikepanna. Varm opp til smøret er brunt. Tørk steiken med tørkepapir og gni den inn med salt og krydder. Deretter legger du den i steikepanna og snur på den slik at du får steikeskorpe over det hele. Eller du kan hoppe over steikinga og legge steiken(e) på rist med langpanne under. I langpanna er det litt vann, og ulike grønsaker og urter, for eksempel løk, hvitløk gulrøtter, rosmarin, timian eller dill. Sett steikeovnen på 90 grader og stikk inn steiketermometer i den minste steiken. På ca 65 grader er den passe stekt. Skal du ha den helt gjennomstekt må du opp i ca 72 grader. Langtidssteiking gir mørere kjøtt. Skjærer du det i tynne skiver har du pålegg, og tykkere skiver gir middag.

Ta steik eller biffkjøtt og legg i en bolle sammen med salt,- gjerne grovsalt. Saltet skal dekke kjøttet. La det ligge i ca 2 døgn. Skyll av saltet og la kjøttet trekke i reint vann ca 3 timer. Da fordeler saltet seg jevnere i kjøttet. Heng det deretter opp tørt og luftig til det virker omtrent så fast som spekekjøtt. Etter ca 2-3 uker sjekker om det er passe tørt helt gjennom. Skjer eventuelt gjennom stykke for å se at det er passe tørt i midten. Er det for tørt på utsiden, kan du pakke det inn i et reint og fuktig kjøkkenhåndkle. Dette legger du i en plastikkpose i kjøleskapet noen dager. Da er det bare å kvesse kniven og skjære i tynne skiver.

Malt viltkjøtt er et godt utgangspunkt for mye god mat. Det er en fest på pizza og til taco. Her i huset brukes det mye i gryteretter.

Noen ganger i året tar jeg opp større deler malt kjøtt og bruker det til viltburgere eller viltkarbonader. Ofte tar jeg meg tid til å kverne kjøttet en gang til slik at burgerne eller kakene henger bedre sammen. Jeg halvsteiker burgerne og kkene og fryser de i porsjonspakker. Du finner oppskrifter på nettet.

Jeg lager og både spekepølse og middagspølse av malt kjøtt. Ofte kverner jeg da kjøttet en gang til. Litt tykke middagspølser er gode til pålegg. Her fins det mange oppskrifter på nettet. For saftigere pølser blander jeg vanligvis inn ca 20 % spekk. Vær obs på hvor mye veske som skal blandes inn. Farsen må være så løs at du lett får den inn i natur eller kunsttarm. Steik litt av farsen og kjenn på smaken før du stapper pølsene.